Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

CONFERINȚĂ DE ÎNCHIDERE A PROIECTULUI

Astăzi, 27 februarie 2019, Federația Agricultorilor din Moldova FARM a organizat conferința de închidere a proiectului „Facilitarea implicării active a societății civile în dialogul de politici agro-rurale”, finanțat de Uniunea Europeană.

În cadrul evenimentului au fost prezentate etapele și totalurile proiectului, rezultatele obținute și studiile de evaluare externă a proiectului. De asemenea, partenerii proiectului au venit cu anumite concluzii.

Principala realizare a proiectului este crearea Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală, bazele căreia au fost puse în vara anului 2018, platformă care își propune să unească toți actorii implicați în politice agro-rurale.

Iurie Ușurelu, Secretar General de Stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a mulțumit suportului tehnic și financiar din partea Uniunii Europene. El a declarat că tot ce a fost creat cu suportul UE a permis ca în R. Moldova să existe un dialog constructiv între societatea civilă și guvernare pe domeniul agro-rural. „A fost posibil crearea unui mecanism foarte important pentru minister. Noi suntem entitatea responsabilă de crearea politicilor în domeniul agroindustrial. Efectul acestor politici este, în primul rând, resimțit de oamenii ce locuiesc în zona rurală și crează produsele agricole. De aceea, orice schimbare, orice modificare, orice politică nou-creată, este necesar să avem o reacție din partea societății civile despre cum aceste politici influențează dezvoltarea sectorului. Acest mecanism nou-creat de comunicare între părți este un succes. Mai departe depinde de fiecare dintre noi dacă vom putea menține acest mecanism și dacă va fi el eficient”. Iurie Ușurelu a îndemnat toate părțile implicate în proiect să continue dialogul constructiv, pentru a contribui la dezvoltarea sectorului agro-rural. „Ministerul susține acest proiect și propunem să organizăm lunar câte 2  întâlniri cu societatea civilă pentru a discuta problemele care îi preocupă pe toți cei implicați în sectorul agro-industrial”.

Marco Gemmer, reprezentantul Uniunii Europene, a declarat că viitorul zonei rurale în R. Moldova, zonele unde oamenii au venituri mai mici decât în orașe, este important în dezvoltarea țării. De aceea, Europa a decis să se implice pentru a ajuta și contribui la stabilirea unei direcții de dezvoltare de succes a zonelor agro-rurale. „ Când a fost lansată Rețeaua în iunie 2018, nu știam cât de reușită va fi. Astăzi avem rezultatele, care sunt foarte bune și pentru care au muncit toți actorii implicați în Rețea. Există deja un dialog de politici, este ceva care merită să fie sărbătorit. Comunicarea dintre actorii implicați deja are loc. Sunt bucuros că prin crearea Rețelei, este auzită vocea cetățenilor, în ultimă instanță. Este o muncă dificilă, dar sper că va continua buna colaborare a celor implicați. Toți cei implicați în activitatea Rețelei trebuie să se asculte unii pe alții, să existe un consens. Ceea ce s-a făcut în ultimele luni, este ceva ce va contribui la găsirea soluțiilor pentru  problemele din sector. Noi contăm pe susținerea tuturor, este important să fiți deschiși spre dialog și să vă ascultați unii pe alții”.

Aurelia Bondari, director executiv al Federației Agricultorilor din Moldova și președintele Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală, a declarat că proiectul care se finalizează a fost unul complex și ambițios. „Astfel de proiecte au o zonă de risc enormă deoarece activitățile și rezultatele depind nu doar de organizațiile care implementează proiectul, de parteneri, dar de actorii interesați, beneficiarii proiectului și, în dependență de motivația lor de a se implica în activitățile proiectului, depind rezultatele finale. În cadrul proiectului au fost planificate o multitudine de activități în spațiul rural, poate prea multe, dar s-a dorit implicarea a cât mai multor oameni”.

Potrivit Aureliei Bondari, proiectul a avut două obiective principale. Primul a fost axat pe dezvoltarea capacităților organizațiilor de fermieri în monitorizarea și evaluarea politicilor agro-rurale, în special a politicilor bugetare. Al doilea obiectiv a fost îmbunătățirea dialogului între organizațiile de fermieri, organizațiile de femei, ONG-urile și autoritățile publice la nivel central și local, prin crearea de platforme rurale.

În concluzie, Aurelia Bondari susține că obiectivele proiectului au fost realizate, iar numărul de activități implementate a depășit numărul planificat. Conceptual, proiectul a fost vizionar și a fost inițiat exact în perioada potrivită. Parteneriatul cu Proiectul AT pentru ENPARD a contribuit la eficiența proiectului și rezultatele obținute. Actorii implicați în cadrul proiectului au reușit să se cunoască mai bine și să sporească gradul de credibilitate. Proiectul a creat o bază bună pentru dezvoltarea în continuare a structurilor formate: Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală și Platformele Regionale.

Iurie Hurmuzachi, coordonator de proiect în cadrul FARM, a declarat în finalul conferinței, că toți cei implicați în proiect și în crearea Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală au contribuit enorm, iar succesele obținute se datorează tuturor.

Proiectul „Facilitarea implicării active a societății civile în dialogul de politici agro-rurale” este finanțat de Delegația Comisiei Europene din Republica Moldova și implementat de către Federația Agricultorilor din Moldova FARM, în parteneriat cu Federația Națională a Fermierilor din Moldova, Asociația Republicană a Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Federația Agricultorilor „Fermierul”, România și ONG „Workshop for Solutions”, Letonia.


DINAMICA PREȚURI