Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

ȘEDINȚA COMITETULUI DE COORDONARE A RNDR

Săptămâna trecută a avut loc o ședință de lucru a Comitetului de Coordonare a Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală (RNDR). În cadrul atelierului de lucru s-a  discutat Regulamentul de Funcționare a RNDR, strategia de comunicare și planul operațional al Rețelei pentru anul 2019. La atelier au participat membrii Comitetului de Coordonare a Rețelei și membrii Consiliului Platformelor Regionale.

Aurelia Bondari, director executiv al Federației Agricultorilor din Moldova FARM și președinte RNDR, a declarat în debutul întâlnirii, că deoarece Rețeaua este încă la începutul activității sale, scopul atelierului este să fie puse la punct anumite aspecte instituționale, documente, regulamente de funcționare, inclusiv planul de activitate a Rețelei pentru anul 2019. „Strategia de comunicare este un document foarte important pentru Rețea, deoarece fiind o structură ce implică mulți actori din diverse sectoare, comunicarea internă și cea externă contează foarte mult. Fiind la început de cale, trebuie să promovăm Rețeaua noastră, pentru a fi mai cunoscută și mai implicată în toate oportunitățile care există de dialog public-privat”. Potrivit Aureliei Bondari, RNDR este o structură care reprezintă interese diverse, iar în strategia de comunicare trebuie să existe instrumente care ar duce la un dialog eficient prin găsirea consensului.

Marina Albu, președintele Rețelei Naționale LEADER, organizație membru  RNDR, a făcut o scurtă prezentare a asociației pe care o conduce. „Aproape 30 % din teritoriul țării este acoperit de grupuri de actiune locală (GAL), aflate la diferite nivele de dezvoltare instituțională”. Potrivit Marinei Albu, Rețeaua Leader a fost creată după ce în noiembrie a avut loc un Forum al tuturor reprezentanților grupurilor de acțiune locală  și a organizațiilor facilitatatoare. „S-a decis că e timpul să creăm o Rețea, iar pe 7 decembrie a avut loc Adunarea de Constituire”. În componența Rețelei Leader, intră 19 grupuri de acțiune locală și 4 organizații facilitatoare. „Scopul Rețelei este pregătirea GAL-urilor pentru funcționare și finanțarea din sursele publice. Depunem toate eforturile ca să promovăm abordarea LEADER în R. Moldova și să arătăm că grupurile de acțiune locală deja sunt și statul poate să aibă încredere în acest instrument, pentru că este transparent și eficient”.

Iurie Hurmuzachi, coordonator de proiect FARM, a fost moderator în cadrul dicuțiilor cu privire la Regulamentul de Funcționare al Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală. În cadrul discuțiilor au fost abordate numeroase aspecte ce țin de funcționarea Rețelei și a Comitetului de Coordonare, iar participanții au venit cu propuneri pentru a îmbunătăți acest document. „La baza elaborării Regulamentului au stat părerile și doleanțele membrilor Rețelei, dar și experiența obținută din țările unde astfel de Rețele activează. Ne referim la Letonia, România și Macedonia”.

Rodica Garștea, expert dezvoltare organizațională, a vorbit despre elaborarea strategiei de comunicare a RNDR, referindu-se la obiectivele strategiei, grupurile țintă cărora sunt adresate mesajele și care sunt metodele și tehnicile cele mai eficiente de comunicare pentru a atinge obiectivele strategiei. 

 

DINAMICA PREȚURI