Viitorul rezervelor de hrană este într-un grav pericol, din cauza numărului
de specii de animale şi plante care dispar cu repeziciune, se arată într-un
raport al Naţiunilor Unite, potrivit Reuters.
Potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul
ONU, omenirea se confruntă cu nesiguranţa alimentară pe fundalul creşterii
numărului de locuitori. Oamenii au la dispoziţie mai puţine specii pe care se
pot baza pentru a-şi asigura hrana, este precizat în comunicat, iar acest lucru
face ca sistemele de producţie să fie mai sensibile la şocuri precum dăunătorii
sau bolile, seceta sau alte fenomene meteo extreme cauzate de schimbările climatice.
Deşi există circa 6.000 de specii de plante care pot fi folosite în
alimentaţie, mai puţin de 200 sunt consumate pe scară largă şi doar nouă
reprezintă cea mai mare parte din producţia agricolă a lumii, a precizat FAO în
primul raport care evaluează biodiversitatea sistemelor de alimentaţie. „Pierderea
biodiversităţii în domeniul alimentaţiei şi agriculturii compromite într-un mod
serios capacitatea noastră de a hrăni şi alimenta o populaţie globală în
creştere”, susține directorul FAO, Jose Graziano da Silva. Potrivit lui, trebuie
să folosim biodiversitatea într-un mod sustenabil, astfel încât să putem
răspunde mai bine provocărilor climatice crescute şi să producem hrană într-o
manieră care nu afectează mediul înconjurător.
Analizând date din 91 de ţări, FAO a spus că există dovezi numeroase
potrivit cărora biodiversitatea lumii se află în grav pericol din cauza
poluării, resurselor de apă administrate defectuos, a modului de utilizare a
terenurilor precum şi a politicilor deficitare în ceea ce priveşte recoltarea
şi schimbările climatice.
Încălzirea globală va deveni, până în 2050, o ameninţare din ce în ce mai
mare pentru biodiversitate adăugându-se la pagubele produse de poluare şi de
defrişările realizate în scopul cultivării recoltelor. De la insecte la iarba
de mare, crustacee şi ciuperci, aproape un sfert din circa 4.000 de specii
sălbatice sunt în declin, cele mai afectate regiuni fiind America Latină, Asia
şi Africa, se mai spune în raport.
Producţia globală de alimente trebuie să devină mai diversă şi să includă
specii care nu sunt consumate pe scară globală, dar ar putea face faţă mai bine
la un climat ostil şi la boli, se mai spune în raport. „Agravată de faptul că
depindem de un număr din ce în ce mai mic de specii pentru a ne hrăni,
pierderea accentuată a biodiversităţii în domeniul alimentaţiei şi agriculturii
pune în pericol securitatea alimentară şi nutriţia”, a adăugat Graziano da
Silva.
Diversificarea ar putea ajuta şi la combaterea malnutriţiei, aducând
alimente mai puţin cunoscute, dar foarte hrănitoare în atenţie, aşa cum este
fonio, o cereală adaptată la un climat cald imprevizibil.
Potrivit ONU, ţările trebuie să dubleze, până în 2030, productivitatea şi
veniturile micilor producători de alimente în scopul eliminării foametei şi
pentru a asigura accesul tuturor oamenilor la hrană. Deja unul din nouă oameni
nu are suficientă hrană, iar populaţia lumii va creşte, potrivit estimărilor,
la 9,8 miliarde, până în 2050.
Sursa: AGERPRES