Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

DROSOPHILA SUZUKII– O NOUĂ PROVOCARE PENTRU LIVEZILE ŞI VIILE MOLDOVEI

Specialiștii din horticultură și viticultură atestă o creștere a numărului de cazuri de îmbolnăvire a plantațiilor de vii și livezi din R. Moldova, cu specia dăunătoare drosophila suzukii – o muscă de fructe care afectează fructul în timpul etapei de maturare.

Potrivit cercetătorilor, specia dăunătoare este originară din Asia de sud-est și a invadat masiv țările din Europa și necesită a fi  întreprinse un șir de măsuri de combatere. În acest context, Tudor Cazac, doctor în agricultură la Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare, a publicat un material despre această problemă, iar mai jos vă prezentăm cele mai importante informații la acest subiect.

În ultimele două secole viticultura europeană, inclusiv cea moldovenească, a cunoscut mai multe provocări. Amintim despre filoxera viticolă – o insectă minusculă, care a schimbat radical tehnologia de cultivare a viţei de vie, bolile criptogamice ca mana şi făinarea și în ultimele decenii „îngălbenirea aurie” şi „boala neagră” a braţelor. De câțiva ani a apărut încă un dăunător primejdios sub forma unei insecte mici de cca 2,5mm – Drosophila suzukii.

De unde vine insecta și cum acționează

Fișiere atașate

DINAMICA PREȚURI