Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

REȚEAUA NAȚIONALĂ PENTRU DEZVOLTARE RURALĂ DIN MOLDOVA ÎȘI CONTINUĂ ACTIVITATEA

În ziua de 24 ianuarie 2019, a avut loc a două ședință lunară a Grupurilor de Lucru Tematice (GLT) din cadrul Rețelei Naționale pentru Dezvoltare Rurală din Moldova (RNDR).

Cele trei Grupuri de Lucru Tematice au fost lansate în cadrul ședinței Comitetului de Conducere a RNDR, desfășurate în noiembrie. Primul Grup Tematic se numește „Agricultura și Mediul”, iar preocuparea pentru acest an este „Irigarea și utilizarea durabilă a apelor subterane”. Denumirea celui de-al doilea Grup Tematic este „Procesarea produselor alimentare”, iar interesul în acest an vizează procesul de prelucrare a produselor agro-alimentare tradiționale la scară mică. Cel de-al treilea Grup Tematic este preocupat de dezvoltarea rurală și anume  „Turismul rural – provocări și perspective”.

În cadrul întâlnirii din ianuarie au fost prezentate rezultate analizei cadrului normativ, a principalelor concluzii privind situația reală din sectoarele vizate, au fost menționate problemele și obstacolele ce împiedică dezvoltarea acestora. Participanții au convenit să se întâlnească din nou luna viitoare, la 28 februarie, pentru a examina și comenta asupra proiectului de raport final.

Panayiotis Patras, expert în dezvoltarea rurală din cadrul proiectului de asistență tehnică pentru ENPARD a declarat că este important ca fiecare participant al GLT să își expună punctul de vedere asupra subiectelor discutate, deoarece scopul acestor grupuri este să reflecte opinia diverșilor reprezentanți din mediul rural. „Fiecare opinie va fi analizată și luată în considerare. Este important ca raportul final care va fi prezentat în martie să reflecte opinia dvs și să includă solicitările care doriți să fie implementate de guvernanți. Nu uitați că scopul RNDR este ca opiniile oamenilor din sectorul agricol să fie auzite la nivel înalt”.

Toate cele trei rapoarte ale GLT vor fi prezentate publicului într-o conferință specială preconizată pentru luna martie 2019. Raportul final va avea forma unui document de politică și va include sugestii și recomandări pentru instituțiile guvernamentale și publice în cele 3 domenii-cheie în vederea dezvoltării agriculturii și mediului rural din Moldova.

Rețeaua Națională pentru Dezvoltare Rurală a fost creată la 29 iunie 2018 și reunește reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, membri ai organizațiilor societății civile, ale căror domenii de activitate sunt orientate către dezvoltarea mediului rural, producători agricoli și reprezentanți din alte sectoare economice – într-un cuvânt – cetățenii interesați de dezvoltarea localităților rurale din Republica Moldova. Președinte a Rețelei Naționale pentru Dezvoltarea Rurală din Moldova este Aurelia Bondari, director executiv al Federației Agricultorilor din Moldova.

DINAMICA PREȚURI