Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

EXPERȚII PROGNOZEAZĂ O CREȘTERE A CERERII ȘI PREȚURILOR PENTRU CARTOFI

Comercianții moldoveni prevăd o creștere semnificativă a cererii și a prețurilor pentru cartofi în luna februarie 2019. Potrivit reprezentanților Asociației producătorilor de cartofi din Moldova, până la jumătatea lunii februarie prețurile angro pentru cartofii de înaltă calitate din țară, vor crește cu 15-20% și vor depăși cifra de 7 lei/kg (0,49 dolari / kg).

Remarcăm că producătorii și comercianții de cartofi autohtoni, au prognozat o creștere a prețului acestui produs până la nivelul menționat mai sus, încă de la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie a anului trecut.

Însă, prognoza nu s-a adeverit. Prețurile angro pentru cartofi de înaltă calitate au rămas mai mult sau mai puțin stabile până la jumătatea lunii decembrie și au constituit 4-5 lei/kg (0,26-0,33 $/ kg). Drept urmare, comercianții au presupus că până la sfârșitul anului prețurile cartofului nu se vor schimba semnificativ. În acest mod a și evoluat situația în acest sector. Biroul de Statistică a constatat creșterea prețului cartofilor în decembrie doar cu 3%.

Cauza stagnării prețurilor pe piața cartofilor din Moldova la sfârșitul anului 2018, a fost atribuită de către experții asociației, importului masiv de cartofi din Ucraina și Belarus pe piața locală. Din cauza importului acestei legume,  stocurile de cartofi din depozitele întreprinderilor agricole din țară la începutul iernii erau destul de mari, chiar dacă ultima recoltă din 2018 a fost relativ modestă – de aproximativ 360 mii tone, cu 20% mai mică decât anul precedent.

Experții prevăd o micșorare considerabilă a stocurilor de cartofi moldovenești  până la jumătatea lunii februarie a acestui an.

Între timp, reprezentanții Asociației de profil, consideră că pot apare anumite dificultăți la importul cartofilor  în Moldova. Cauza ar fi în faptul că, comercianții moldoveni importă cantități relativ mici de produse și neregulat, ceea ce limitează numărul agenților economici din țările învecinate care doresc să coopereze periodic cu aceștia.

 east-fruit.com

DINAMICA PREȚURI