Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

ÎN 2019, PREȚUL MERELOR EXPORTATE SPRE RUSIA A CRESCUT UȘOR

De la începutul anului 2019, prețul merelor moldovenești exportate în Rusia a crescut nesemnificativ. Potrivit unor reprezentanți ai unor mari companii exportatoare moldovenești, în prima jumătate a lunii ianuarie, prețul unui kg de mere de calitate înaltă, exportat pe piața rusă, era în medie de 5 lei / kg (0,35$ kg). În decembrie, prețurile pentru un kg de astfel de mere nu depășea 4,5 lei/ kg (0,31$/kg).

Această ușoară creștere a prețurilor, exportatorii o atribuie, în primul rând, ajustărilor sezoniere ale pieței. Printre acestea se numără creșterea ușoară a cererii de mere din partea consumatorilor după finisarea sărbătorilor de iarnă, dar și răcirea vremii. În plus, în opinia comercianților, această răcire, în iarna curentă, se produce treptat, ce micșorează posibilitatea unor fluctuații mari de prețuri.

Săptămâna viitoare, potrivit prognozelor meteorologice, se va produce o răcire considerabilă a timpului în partea  europeană a Rusiei, ceea ce ar putea produce probleme logistice în procesul de furnizare a fructelor proaspete orașelor rusești.

În prezent, cea mai mare parte de mere livrate în Rusia se efectuează în baza contractelor încheiate anul trecut. Spre deosebire de unele așteptări, nu a fost încă observat un flux masiv de produse agricole moldovenești pe piața rusă, deși au fost eliminate taxele vamale la exportul în această țară.

Experții consideră că exportul de fructe proaspete ar putea crește semnificativ în februarie, mai exact până la data de 20 a acestei luni, când guvernul rus va decide dacă extinde sau nu perioada de import a anumitor produse agricole din Moldova fără taxe vamale.

east-fruit.com

DINAMICA PREȚURI