Acordul de Liber
Schimb cu Uniunea Europeană, suportul Guvernului SUA prin proiectul Agricultură
Performantă și entuziasmul apicultorilor moldoveni au fost cele trei
ingrediente necesare pentru apariția unei noi ramuri de export în Moldova: mierea
de albini, susține expertul economic Veaceslav Ioniță, IDIS „Viitorul”.
Potrivit lui,
mierea de albini niciodată nu a fost un produs de export al Moldovei. Până la
semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE, exporturile erau puțin peste jumătate
de milion USD anual. Totul s-a schimbat odată cu liberalizarea comerțului cu UE
și suportul din partea Guvernului SUA a apicultorilor moldoveni. În ultimii ani
exporturile au crescut de zece ori ajungând la 14 milioane USD anual.
Aproape tot
volumul de miere exportată ajunge în UE, iar primele 5 țări asigură 75% din
exporturile noastre. România, Italia și Franța consumă 2/3 din mierea moldovenească
destinată exporturilor.
Creșterea
volumelor de export, dar și prețul mierii, poate fi asigurată în următorii ani,
prin trecerea la producerea și certificarea mierii ecologice.
Cu suportul
Programului SUA Agricultură Performantă, primele certificate apicultorii noștri
le vor avea deja în vara 2019, cea ce înseamnă perspectiva de dublare a
exporturilor în următorii 2-3 ani.
De fapt acum
asistăm la renașterea unei ramuri promițătoare în Republica Moldova: mierea de
albini ecologică, conchide expertul.
Sursa: IDIS
Viitorul