Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

EXPORTURILE ÎN RUSIA, SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII

La finele anului 2018, Vladimir Putin i-a promis lui Igor Dodon că de la 1 ianuarie Rusia va exclude taxele vamale pentru produsele agricole moldoveneşti. Totuși, o altă decizie a premierului de la Moscova, Dmitri Medvedev, a dat peste cap această inițiativă. Guvernul Federaţiei Ruse a emis o hotărâre prin care a interzis importul oricăror mărfuri care tranzitează teritoriul Ucrainei. Presa de la Moscova scrie că este vorba despre "o lovitură mortală asupra exporturilor din Moldova".

Hotărârea Guvernului de la Moscova "privind interdicţia importurilor în Rusia a mărfurilor produse sau tranzitate pe teritoriul Ucrainei" a fost adoptată la 29 decembrie 2018, cu trei zile înainte de a intra în vigoare scoaterea taxelor vamale pentru mărfurile agricole moldoveneşti. Această decizie a intrat în vizorul presei ruse recent, când agenţia Regnum a publicat articolul "Lovitura mortală a lui Medvedev asupra exporturilor din Moldova şi Transnistria în Rusia".

Cei mai mulți exportatori moldoveni care vor fi loviţi de hotărârea lui Dmitri Medvedev sunt aceeaşi producători în privinţa cărora Rusia a anulat, de la 1 ianuarie până la 30 iunie, taxele vamale pentru produsele agricole proaspete şi conservate, precum şi pentru producția vinicolă.

Agenţia de presă Regnum mai notează că hotărârea Guvernului de la Moscova nu doar blochează principala cale a exporturilor moldovenşti prin Ucraina, dar face ca produsele agricole din Republica Moldova să devină total neconcurenţiale pe piaţa din Federaţia Rusă.

Igor Dodon i-a trimis o scrisoare lui Dmitri Medvedev, în care l-a rugat ca "în timpul apropiat, în măsura posibilităţilor, să examineze acestă problemă pentru a găsi o soluţie".

DINAMICA PREȚURI