Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PRODUCĂTORII ÎNCEARCĂ SĂ REALIZEZE ULTIMELE REZERVE DE PRUNE

În timpul sărbătorilor de iarnă, în rețelele comerciale din republică au ajuns o cantitate mare de prune din frigiderele întreprinderilor agricole. Însă prețul, chiar și pentru fructele aparent fără defect ale soiului Angelino, nu depășea 6-7 lei / kg (angro) și 14-17 lei / kg (cu amănuntul). În lunile octombrie-noiembrie 2018 prețul la prunele Angelino a fost mai mare cu 15-20%.

Totuși, aspectul prezentabil nu garantează calitatea superioară a produsului. Potrivit lui Andrei Cumpănici, specialist al proiectului APM / USAID, de obicei atunci când are loc manipularea și depozitarea adecvată a fructelor după recoltare și păstrarea în frigidere cu atmosferă controlată, prunele de soi Angelino pot să-și păstreze calitățile înalte până în februarie.

Toamna trecută, recoltarea a avut loc în regim de urgență, adeseori încălcându-se termenii și condițiile de păstrare în frigidere. Drept rezultat, după scoaterea prunelor din frigidere, pulpa fructelor se oxidează rapid și se întunecă la culoare. Prin urmare, perioada de viață a fructelor se micșorează considerabil.  

La sfârșitul lunii decembrie, reprezentanții unor întreprinderi agricole s-au adresat administratorilor unor fabrici de conserve și de uscare a fructelor, solicitând relansarea liniilor de producție și acceptarea fructelor rămase în frigidere, chiar și la un preț minimal. Însă, negocierile nu au dat rezultate. Procesatorii au declarat că relansarea producerii în perioada timpului nefavorabil care s-a înstalat în republică, nu este rentabilă.

Sursa: east-fruit.com

DINAMICA PREȚURI