În livezi există mai multe pierderi economice cauzate de îngheț, decât
oricare alte fenomene legate de vreme. Datorită efectelor schimbărilor
climatice, sezonul de vegetație devine din ce în ce mai lung și pomii
fructiferi încep să vegeteze și să înflorească mai devreme de la an la an. Prin
urmare, înghețurile de primăvară sunt deosebit de periculoase atunci când
copacii sunt în floare sau doar au apărut fructele.
Fermierul polonez Piotr Domasiewicz găsește modalități de a-și proteja
livezile de mere de pe urma înghețului. În zona Grójec din Polonia, Piotr
Domasiewicz a decis să-și utilizeze sistemul de aspersoare (dispozitiv de pulverizare a apei folosit
la irigare), pentru a-și proteja fructele de înghețurile de primăvară.
Are una din cele mai mari livezi de mere din zonă, acoperind 16 ha. El spune că
în trecut a încercat și alte sisteme, dar nu a avut succes. „Am început să
folosesc sisteme de aspersoare pentru protecția împotriva înghețului cu câțiva
ani în urmă. Aspersoarele pe care le folosesc se pot roti 360°, cu o rază de
pulverizare de până la 13 m. În primul rând, am testat sistemul pe o suprafață
de 2ha. Din fericire, profiturile din primul sezon au fost suficiente pentru a
reinvesti în mai multe aspersoare. Acum, acestea acoperă 10 ha din ferma –
zonele cele mai predispuse la pagube produse de îngheț. Cealaltă parte se află
pe o pantă mai înaltă și, prin urmare, nu are nevoie de protecție – aerul rece
are tendința de a curge în jos.”
Pentru a preveni în mod eficient daunele provocate de îngheț, aspersoarele
trebuie să înceapă să lucreze la momentul potrivit. Piotr: „De îndată ce
temperatura scade la 0˚C, pornesc aspersoarele. Pentru a proteja fructele de
îngheț la o temperatură de -3°C până la -5°C, folosesc 40 mc de apă pe oră pe
hectar. Stropirea trebuie să continue până când stratul de gheață al plantelor
este complet dizolvat; acest lucru poate dura cateva ore. Pentru a împiedica
scăderea temperaturii țesuturilor plantelor între impulsuri de apă, apa trebuie
aplicată continuu. Pentru aprovizionarea cu apă folosesc apa de ploaie, apă
freatică și există un iaz în livadă. Aspersoarele sunt foarte eficiente pentru
protecția împotriva înghețului la temperaturi cuprinse între 0°C și -4°C, dar
am folosit această metodă și la o temperatură de -8°C.”
Lipsa apei în timpul episoadelor de îngheț nu a fost o problemă până acum,
spune producătorul. În prezent, monitorizează prognoza meteo prin radio și
televizor și termometre în diferite locuri din jurul fermei, schimbând manual
aspersoarele. Sistemul se poate îmbunătăți în viitor, cu stații automate pentru
a monitoriza vremea și a porni sistemul când temperatura scade.
Piotr Domasiewicz găsește sistemul extrem de eficient și s-a dovedit foarte
avantajos din punct de vedere economic: „Aspersoarele sunt multifuncționale și
pot fi de asemenea utilizate pentru irigare sau fertilizare. Aș recomanda cu
siguranță această metodă și altor pomicultori, în ciuda costului inițial
ridicat al instalării. Dacă ferma dvs. se află într-o zonă predispusă la
înghețul de primăvară, merită luată în considerare. În timpul anilor grei de
îngheț, cum ar fi 2017, ne-a adus beneficii într-adevăr. Am reușit să protejăm
aproape toată livada și, prin urmare, nu am avut aproape nicio pierdere a
randamentului, comparativ cu un an normal”.
Sursa: Agropress.ro