Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

CONFERINȚA NAȚIONALĂ PENTRU PRODUCĂTORII DE STRUGURI DE MASĂ DIN GEORGIA

Astăzi, în Georgia se desfășoară o conferință pentru producătorii de struguri de masă din această țară. Federația Agricultorilor din Moldova, FARM a organizat deplasarea experților moldoveni în Georgia pentru a prezenta experiența și reușitele țării noastre în producerea strugurilor de masă

Conferința națională și seminarul „Strugurii de masă -  oportunități pentru Georgia” este organizată cu sprijinul FAO, BERD și Delegația UE în Georgia. Evenimentul are două părți și are seminar practic.  La conferință participă reprezentanți ai Ministerului Mediului și Agriculturii din Georgia,  FAO, BERD, experți și specialiști din sectorul strugurilor de masă din Moldova, Tadjikistan și   Georgia. A doua parte constă dintr-un seminar practic pentru producători, unde  participanții vor cunoaște experiențe practice de succes în cultivarea strugurilor de masă, depozitarea, prelucrarea și pregătirea lor înainte de vânzare.

În prezentarea sa, Andriy Yarmak, economist al Departamentului de Investiții, FAO, Italia, s-a referit la liderii și outsiderii în comerțul internațional de struguri de masă și locul Georgiei pe această piață.  

Ion Sula, Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă din Costești a declarat că anul trecut țara noastră a exportat 80 mii tone de struguri de masă și le-a demonstrat participanților cum a ajuns R. Moldova la această cifră. El susține că strugurii din Moldova sunt apreciați în România, iar această țară este o punte de acces la piețele din alte țări. De asemenea, strugurii moldoveni au succes pe piața poloneză și cehă și încep să fie exportați spre Emiratele Arabe Unite.

În prezentarea sa, Viorel Leahu, specialist în dezvoltarea lanțului valoric în agricultură, a oferit participanților anumite sfaturi de marketing. El susține că dacă vreți să vindeți avantajos, atunci este important să vă țineți de promisiunile făcute. Dacă ați creat cerere, atunci onorați-o. Crearea cererii pentru struguri, fără  disponibilitatea lor consistentă este inutilă. Livrările-pilot de succes trebuie să fie urmate de alte livrări. Dea semenea, este important să răspundeți prompt la mesaje, chiar dacă răspunsul este negativ.

Urmează partea practică a Conferinței unde Gheorghe Nicolaescu, Decan al Facultății de Horticultură, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, se va referi la sisteme moderne pentru cultivarea strugurilor de masă. Potrivit lui,  înainte de a începe o afacere cu struguri de masă  este important să știi unde vei vinde și care va fi volumul de producere. Vitalie Cebanu, Director al Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, v-a vorbi despre protecția strugurilor de masă de dăunători. Specificul tehnologiilor moderne de depozitare și de vânzare, inclusiv sortare și ambalare a strugurilor și erorile care pot fi evitate, va fi prezentat de Andrei Cumpănici, doctor în științe agricole. 

DINAMICA PREȚURI