Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PRODUCĂTORII DE SEMINȚE VOR AVEA ACCES PE PIAȚA UNIUNII EUROPENE

În luna decembrie 2018 va intra în vigoare o decizie a Parlamentului European prin care  producătorilor de semințe din țara noastră li se oferă acces liber pe piața celor 28 de state. Hotărârea nominalizată este un rezultat al vizitelor de lucru a unui grup de experți, care au efectuat auditul la întreprinderi și instituții de cercetări în domeniul  semincer. Experții au ajuns la concluzia că sectorul producerii și verificării semințelor corespunde cerințelor și exigenților Uniunii Europene.

Gheorghe Gaberi, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a afirmat că prin decizia Parlamentului European a fost recunoscut sistemul de control și inspecție în domeniul semincer în R. Moldova, care a devenit echivalent cu cel din UE.

Potrivit lui Gaberi, Republica Moldova are o experiență bogată de producere a semințelor și dispune de potențial de a exporta produs semincer. Necesarul de semințe pentru agricultura țării se estimează la circa 120-125 mii tone anual. Șeful de la ANSA a comunicat că anterior mai multe companii europene și-au exprimat intenția de a investi în producerea semințelor în țara noastră, însă au ezitat să facă acest lucru din cauză că până acum materialul semincer autohton nu putea fi exportat pe piața UE.

Accesul pe piața europeană va permite producătorilor și exportatorilor de semințe din țara noastră să extindă arealul de livrare a materialului semincer, să obțină beneficii mai mari de pe urma comercializării semințelor și să atragă investiții europene nu doar în producerea semințelor autohtone, dar și a selecțiilor performante din țările europene.

În prezent, R. Moldova poate exporta în UE doar material săditor pomicol.

Sursa: ANSA

DINAMICA PREȚURI