Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

ÎN MOLDOVA SE CONSUMĂ MAI MULTE FRUCTE ȘI POMUȘOARE

Din informațiile prezentate de Biroul Național de Statistică, cetățenii R. Moldova au început să consume mai multe fructe și pomușoare în stare proaspătă, relatează EastFruit. În linii generale, consumul acestor produse constituie 54 de kg anual, pe cap de locuitor, adică cu 5,7 kg mai mult decât în 2017. Paradoxal, dar orășenii îi depășesc pe locuitorii din sate la consumul acestor produse cu 6 kg în medie anual pentru fiecare locuitor.

O creștere substanțială a consumului de legume în acest an nu se observă. Trebuie de remarcat doar că legumele proaspete în țară, în mod tradițional, se consumă  de două ori mai mult decât fructe și pomușoare, în jur de 110 kg pe cap de locuitor. Excepția o constituie cartofii, volumul de consum al cărora a scăzut cu 1,5 kg pentru fiecare locuitor. În orașe, cartofii se consumă mai puțin, 45 kg/pe locuitor, în comparație cu 46 kg, în localitățile rurale. Acest fapt se explică prin propagarea intensă în ultima perioadă în localitățile urbane a unui mod sănătos de viață și alimentație. Mai mult, nivelul veniturilor populației urbane este mai mare și ei s-au reorientat spre consumul unor produse mai calitative și, prin urmare, mai scumpe.

Cu toate acestea, reprezentanți din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale consideră că acești indicatori sunt departe de a fi considerați ideali, după cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În opinia lor, în jur de  67 % din populația R. Moldova consumă mai puțin de 5 fructe și legume pe zi (după cum recomandă OMS). Modul sedentar de viață este caracteristic pentru 60% din locuitori cu vârsta cuprinsă între 15 ani și mai mult.

 
EastFruit
DINAMICA PREȚURI