Din informațiile prezentate de Biroul Național de Statistică,
cetățenii R. Moldova au început să consume mai multe fructe și pomușoare în
stare proaspătă, relatează EastFruit. În linii generale, consumul acestor
produse constituie 54 de kg anual, pe cap de locuitor, adică cu 5,7 kg mai mult
decât în 2017. Paradoxal, dar orășenii îi depășesc pe locuitorii din sate la
consumul acestor produse cu 6 kg în medie anual pentru fiecare locuitor.
O creștere substanțială a consumului de legume în acest
an nu se observă. Trebuie de remarcat doar că legumele proaspete în țară, în
mod tradițional, se consumă de două ori
mai mult decât fructe și pomușoare, în jur de 110 kg pe cap de locuitor. Excepția
o constituie cartofii, volumul de consum al cărora a scăzut cu 1,5 kg pentru
fiecare locuitor. În orașe, cartofii se consumă mai puțin, 45 kg/pe locuitor,
în comparație cu 46 kg, în localitățile rurale. Acest fapt se explică prin
propagarea intensă în ultima perioadă în localitățile urbane a unui mod sănătos
de viață și alimentație. Mai mult, nivelul veniturilor populației urbane este
mai mare și ei s-au reorientat spre consumul unor produse mai calitative și,
prin urmare, mai scumpe.
Cu toate acestea, reprezentanți din cadrul Ministerului
Sănătății, Muncii și Protecției Sociale consideră că acești indicatori sunt
departe de a fi considerați ideali, după cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății
(OMS). În opinia lor, în jur de 67 % din
populația R. Moldova consumă mai puțin de 5 fructe și legume pe zi (după cum
recomandă OMS). Modul sedentar de viață este caracteristic pentru 60% din
locuitori cu vârsta cuprinsă între 15 ani și mai mult.
EastFruit