Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

ÎN ACEST AN EXPORTUL DE MERE ÎN STARE PROASPĂTĂ DIN MOLDOVA POATE ATINGE UN NIVEL RECORD DE 300 MII TONE

Acestea sunt prognozele reprezentanților Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și au la bază doi factori -  dinamica în creștere a exporturilor de măr din recolta de anul trecut, înregistrată în 2018 și prognoza destul de optimistă pentru producția de mere în acest an, care va condiționa  un potențial  semnificativ de export a merelor în anul curent.

Angajații Agenției susțin că în acest an exporturile de mere din recolta de anul trecut au înregistrat un nivel înalt până în decada a doua a lunii iunie. De la începutul acestui an și până în prezent, au fost exportate peste 70 mii tone de mere. În plus, exporturile de mere de anul trecut mai continuă. Totuși, potrivit experților din cadrul asociațiilor producătorilor agricoli, stocuri de mere din recolta anului 2017 mai sunt foarte puține, doar în unele gospodări, iar exportul acestora la mijloc de vară vor influența nesemnificativ indicatorii totali al exporturilor de mere în anul precedent de comercializare (aproximativ 250 mii tone de mere).

De altfel, prognoza optimistă a specialiștilor de la ANSA pentru exportul de mere în acest an se va adeveri, doar în cazul în care la toamnă vor exista condiții bune de recoltare iar conjunctura pieței va fi favorabilă exporturilor. Anul trecut, prețurile merelor (vândute atât in stare proaspătă, cât și pentru procesare) au fost destul de înalte de-a lungul întregului sezon de comercializare. În acest an, pe fondul prognozelor optimiste pentru roada de mere în mai multe țări europene, nu prea există șanse ca  acest nivel al prețurilor să se mențină.

Sursa: www.east-fruit.com

DINAMICA PREȚURI