Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PRETURI STABILE ÎN ACEST AN LA CARTOFI

Piața din Bălți este inundată cu loturi mari de cartofi. Se comercializează producție de origine autohtonă, ce reprezintă aproximativ 70 - 75% din oferta totală.  Potrivit  producătorilor prezenți pe piață, în anul curent, roada de cartofi a fost bogată și poate asigura pe deplin cerințele pieței locale. Cu toate acestea, pe piață mai sunt și cartofi de import din Polonia și Belarus. 

În această perioadă, cartofii au fost vânduți la prețuri cuprinse între 2,50 și 5,50 lei/kg. Comparativ cu perioada similară a anului 2016, valoarea prețului mediu a rămas identic, cu mici devieri. Majoritatea producătorilor nu dispun de depozite sau frigidere pentru păstrarea producției în sezonul de iarnă, ei sunt nevoiți să-și vândă producția cât mai urgent, atât cât le permit condițiile climaterice.

După cum arată rezultatele ultimei monitorizări, pe piața din Chișinău, a fost înregistrată cea mai mică valoare a prețului mediu la cartofi (3,00 lei/kg), iar pe piața din Ungheni s-a atestat cea mai mare valoare a prețului mediu (5,00 lei/kg). La Edineți și Cahul valoarea prețului mediu pentru un kilogram de cartofi a fost de 4,00 lei.

Comparativ cu piața din Republica Moldova, pe piețele din Ucraina au fost înregistrate preturi și mai mici. Astfel la Lvov, producția respectivă s-a vândut cu prețul mediu de 2,30 lei/kg, iar la Kopani cu 2,40 lei/kg. La piața din Bronisze (Polonia) cartofii sau vândut cu un preț mediu de 3,15 lei/kg. 

Conform www.agroserver.ru, pe piața angro din Moscova, prețul la cartofi variază între 9,20 și 14,00 RUB/kg (2,70 - 4,10 lei/kg).

Sursa: AGROinform, Fălești

DINAMICA PREȚURI