Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

EVOLUŢIA PREŢURILOR DE CONSUM

BNS a prezentat recent analiza evoluției prețurilor de consum pentru luna noiembrie. Astfel, în ultima lună de toamnă, inflația anuală a constituit 7,3%, inclusiv la produsele alimentare – 9,6%, la mărfurile nealimentare – 4,2% și la serviciile prestate populației – 7,9%.

Totodată, Indicele Prețului de Consum în luna noiembrie 2017 față de luna octombrie 2017 a constituit 100,7%. Creșterea prețurilor medii de consum cu 0,7 la sută a fost determinată de majorarea prețurilor la produsele alimentare cu 1,1 la sută, la mărfurile nealimentare – cu 0,7 la sută, la tarife pentru serviciile prestate populației – cu 0,1 la sută.

În luna noiembrie 2017 față de luna octombrie 2017, a fost înregistrată o creștere de prețuri la: castraveți – cu 40,0%, la vinete – cu 25%, la ridiche neagră – cu 16,7%, la ceapă uscată – cu 11,1%, la ardei dulce – cu 7,1%. Totodată, prețurile de comercializare la unele produse s-au micșorat. Astfel, prețul la  cartofi a scăzut cu  33,1%, la ciuperci proaspete – cu 12,5%, la gogoșari – cu 20%,, iar la roșii – cu 16,7%. La așa produse ca merele, perele, prunele și strugurii prețurile au rămas neschimbate.

Producătorii susțin, că anul acesta a fost mai favorabil pentru ei, iar prețurile de comercializare a produselor agricole sunt satisfăcătoare.

Totodată, la piața din Ungheni, odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, se atestă o creștere a prețurilor la produsele agricole. Oferta este generoasă, așa încât, cumpărătorii pot găsi aici practic tot ce doresc -  de la produse autohtone, până la cele de import din Europa, Asia și din alte țări.

Comercianții, în încercarea de a-și atrage clienții, aranjează marfa frumos pe tejghea, aceasta făcând din ochi cumpărătorilor de departe cu aspectul ei exterior atrăgător.

Totuși, mulți dintre consumatori spun că vin doar să admire produsele expuse pe piață, iar văzând prețurile piperate, pleacă dezamăgiți cu geanta goală.

Sursa: AGROinform Ungheni

DINAMICA PREȚURI