Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

CANTITĂȚI MARI DE STRUGURI MOLDOVA RĂMÂN DEPOZITAȚI LA FRIGIDERE

Problema comercializării strugurilor de masă, de soi Moldova, este una acută pentru viticultori. În lipsa pieței de desfacere, cantități mari de struguri rămân stocate în frigidere.

Pe piața din Nisporeni producătorii de struguri de masă vând strugurii  păstrați la frigider la un preț de 12,00 lei/kg, însă și așa, cantitățile comercializate sunt foarte mici. Acesta este prețul propus pentru strugurii de soi Moldova, care în sezonul de recoltare, puteau fi comercializați și din câmp cu același preț, fără cheltuieli suplimentare de depozitare.

De asemenea pe piață se comercializează struguri, de soi Alb de Suruceni la un preț de 15,00 lei/kg, dar în prezent, în regiune sunt cantități foarte mici de acest soi. Pentru  comparație: anul trecut, în luna noiembrie,  prețul mediu pentru strugurii Moldova era de 17,00 lei/kg, iar strugurii de masă albi se comercializau în medie cu 18,00 lei/kg. Scăderea de preț în acest an se explică prin lipsa cererii la aceste produse pe piețele externe. Așadar, prețul unui kilogram de struguri de masă este mai mic anul acesta  cu 4,00 – 5,00 lei.

La momentul actual în regiunea raionului Nisporeni, mai rămân depozitate în frigidere aproximativ 720 de tone de struguri de masă. O mare parte dintre aceștia sunt stocați în camerele frigorifice din satul Șișcani, unde sunt printre cei mai mari producători de struguri de soi Moldova.

Sursa: AGROinform, Nisporeni

DINAMICA PREȚURI