Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PIAȚA MIEZULUI DE NUCI LA FĂLEȘTI

Una dintre sursele de existență pentru multe familii din raionul Fălești o constituie comercializarea miezului de nucă. An de an, în raion, plantațiile nucifere cresc - numai în anul curent au fost sădite peste 30 hectare de plantații nucifere.

Din numărul total de 630 hectare de plantații nucifere, de care dispune în prezent raionul, mai bine de 60% au fost sădite în ultimii 6 - 7 ani, iar peste 2 - 3, ani o parte din plantațiile existente vor întra în rod.   

La piața agricolă din Fălești, miezul de nucă este achiziționat de către mai mulți intermediari. Zilnic sunt colectate sute de kilograme de miez, pentru care aceștia oferă  între 70,00 și 105,00 lei/kg, în dependență de calitate, culoare și calibru (spre exemplu, la prețul maxim sunt comercializate jumătățile de miez de culoare albă).  Totuși, prețul dat este mai mic cu 5,00 - 10,00 lei/kg față de ultima decadă a lunii octombrie, iar față de aceiași perioada a anului 2016, prețul este mai mic cu 15,00 - 20,00, influențat de calitatea și de cantitatea mare a producției.

O mare parte din nuci sunt colectate de pe marginea drumurilor, fâșiile forestiere. În graba de a acumula cantități cât mai mari de producție, nucile sunt colectate înainte de termen, ceea ce influențează calitatea producției.

Nucile în coajă se comercializează cu 20,00 - 25,00 lei/kg.

Sursa: AGROinform, Fălești​

DINAMICA PREȚURI