Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

CANTITĂȚI MARI DE CARTOFI PE PIAȚA DIN UNGHENI

La piața din Ungheni este expusă spre comercializare o cantitate mare de cartofi.  Producția, preponderent de origine autohtonă, este de calitate bună și se vinde ambalată în saci de plasă de diferite dimensiuni. Marea majoritate a vânzătorilor sunt producători autohtoni  din nordul țării, iar intermediarii propun spre vânzare cartofi aduși de la bazele angro din Chișinău, dar și din România.

În această perioadă, prețul de comercializare a cartofilor oscilează între 3,50 și 8,00 lei/kg, în dependență de soi și dimensiuni. Prețul mediu este de 5,00 lei/kg și este cu 25% mai mare față de perioada similară a anului precedent.

O creștere de preț a fost înregistrată și pe celelalte piețe monitorizate din republică, cu excepția pieței din Cahul, unde prețul s-a menținut la nivelul anului 2016 – de  4,00 lei/kg. Pe piața din Edineț prețul mediu de comercializare a cartofilor este de 3,80 lei/kg, cu o creștere de 26,7% față de perioada similară a anului 2016; pe piața din Bălți cartofii se vând cu 3,50 lei/kg (cu o creștere de 16,7%) și pe piața din Chișinău prețul este de 4,00 lei/kg, înregistrând o creștere de 14,3% fată de aceiași perioadă a anului trecut.

Deși cantitatea de cartofi este mare, prețurile au crescut, dinamica ascendentă a prețurilor fiind caracteristică pentru majoritatea produselor alimentare. Conform datelor statistice, prețurile medii de consum s-au majorat la produsele alimentare chiar și în luna octombrie 2017 față de luna septembrie 2017 care  au crescut cu 3,6 la sută.

Sursa: AGROinform, Ungheni

DINAMICA PREȚURI