Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PRODUSELE LACTATE S-AU SCUMPIT PE PIAȚA DIN ORHEI

​Pe piața din Orhei, lactatele s-au scumpit comparativ cu anul trecut. Dacă acum un an, brânza de vaci se vindea cu 30,00 lei/kg, iar cea de oaie cu 60,00 – 65,00 lei/kg, apoi anul acesta brânza de vaci se vinde cu 35,00 – 40,00 lei/kg, pe când un kilogram de brânză de oaie costă 80,00 – 85,00 lei.

Conform Biroului Național de Statistică, în luna septembrie 2017, prețurile de consum  au crescut față de luna august la brânza din lapte de vacă – cu 2,0% și la smântână – cu 1,5%.

Producerea laptelui în Republica Moldova a scăzut semnificativ în ultimii 25 de ani. Dacă în 1990 fermele moldovenești produceau anual aproape un milion și jumătate de tone de lapte, astăzi produc în jur de 400 de mii de tone. Datele au fost prezentate de către Ion Parea, vice-ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului  în cadrul conferinței internaționale „Calitatea și siguranța laptelui” care s-a desfășurat pe data de 27 septembrie 2017, la Chișinău.

În următoarea perioadă mari devieri în oscilația prețurilor nu se prevăd. Totuși, cumpărătorii speră la o ieftinire cel puțin a brânzei de oaie pentru a se pregăti de sezonul rece a anului.

Sursa: AGROinform, Orhei

DINAMICA PREȚURI