Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

ÎN ANUL CURENT CARTOFII SUNT MAI SCUMPI

Sortimentul de produse agricole expuse spre comercializare pe piața din Bălți este destul de mare. Este în creștere și numărul de producători agricoli, care își vând producția agricolă.

Totodată, și în săptămâna curentă, ponderea cantităților de cartofi pe piața agricolă din Bălți este destul de mare. Predomină cartofii de origine autohtonă, comercializați atât de care producători, cât și de intermediari. Un segment foarte mic de piața a îl reprezintă și cartofii importați din Polonia. 

În dependență de soi, calitate și dimensiuni, prețul de comercializare a cartofului oscilează între 2,50 lei/kg și 5,50 lei/kg. Prețurile actuale sunt cu 70 % mai mari față de perioada similară a anului 2016. Potrivit producătorilor de cartofi din raionul Briceni, prezenți pe piață, în anul curent, din cauza secetei, roada de cartofi e mai mică față de anul precedent. E posibil, că prețurile de comercializare vor fi în creștere, iar pentru a îndestula necesitățile consumătorilor se vor mări și cantitățile producției de import, ceea ce va influența majorarea prețurilor de comercializare a producției date. 

O situație similară, s-a creat și pe celelalte piețe agricole monitorizate din țară, unde prețurile în anul curent sunt destul de mari. Astfel, la piețele agricole din Chișinău și Edineţ cartofii se vând cu prețul mediu de 3,50 lei/kg, la Cahul cu 4,00 lei/kg, iar la Ungheni - cu 4,50 lei/kg.

Conform www.agroserver.ru, pe piața angro din Moscova, cartofii în stare proaspătă din Republica Moldova se vând la prețuri cuprinse între 12,00 și 17,00 RUB/kg (3,68 - 5,21 lei/kg).

Sursa: AGROinform, Fălești

DINAMICA PREȚURI