Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

SITUAȚIA ÎN SECTORUL AGRAR DIN RAIONUL UNGHENI

În prezent, pentru agricultorii din raionul Ungheni, ca și pentru toți agricultorii din republică, este o perioadă fierbinte. După recoltarea cerealelor de grupa I, care a fost încheiată cu brio, agricultorii au pregătit terenurile pentru culturile de toamnă pentru recolta anului 2018: au discuit, au arat, au introdus erbicide, iar acum au loc pregătirile pentru semănatul culturilor de toamnă.

Anul acesta recolta de cereale de grupa I este bună: recolta de grâu a fost în jur de 3,5 tone la ha, iar cea a orzului de toamnă – de circa 3,0 tone/ha. Calitatea cerealelor este bună, cu toate acestea, prețurile de achiziție sunt mici.

În prezent, fermierii din raionul Ungheni au început recoltarea florii soarelui: din suprafața totală de 12 041 ha au fost recoltate circa 5 000 ha. În medie, recolta este de 2,6 t/ha. Fermierii nu se grăbesc să-și vândă producția. Prețul propus pentru moment este de 5 400 - 5 700 lei pentru o tonă de floarea soarelui.

În raion, are loc acum și culesul roșiilor, ardeilor, vinetelor, soiurilor timpurii de struguri, prune, piersici și pere. Gospodăriile mari, care au cultivat roșii pentru prelucrare, sunt nevoite să le ducă tocmai la fabrica de conserve din Soroca, motiv pentru care suportă mari cheltuieli de transport. Fabrica de conserve din Ungheni nu activează, de altfel, ca și fabricile din apropiere – Călărași, Nisporeni, Fălești.

Se preconizează în acest an și o recoltă bună de struguri cu conținut înalt de zahăr - pe aproximativ 70% din suprafață.

Sursa: AGROinform, Ungheni

DINAMICA PREȚURI