Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PRIMELE LOTURI DE COACĂZĂ NEAGRĂ ŞI ROȘIE PE PIAȚA DIN ORHEI

În aceste zile, pe piața din Orhei au apărut spre comercializare primele loturi de coacăză neagră şi roșie. Producția este de calitate înaltă și comercializată preponderent de intermediari şi producătorii mici din regiune. Cantitatea de pomușoare expusă spre comercializare pe piață este în creștere. 

Preturile de comercializare a pomușoarelor sunt la nivelul anului precedent: coacăza neagră se vinde cu 38,00 – 40,00 lei/kg; coacăza roșie cu 30,00 – 35,00 lei/kg. Cererea la aceste produse este încă mică, consumatorii cumpără doar în cantități mici, a câte 2 - 3 kg.  Aceștia susțin că le vor procura în cantități mai mari, doar după ce va mai scădea prețul, deoarece vor pregăti din ele dulcețuri, dar si pentru păstrarea în stare congelată.

Suprafețele plantate cu pomușoare în raionul Orhei sau mărit în ultimii ani, odată ce acest sector a fost acceptat spre subvenționare. Astfel, în raion suprafețele de teren plantate, în special cu coacăză neagră constituie în jur de 30 ha.     

După cum spun producătorii de pomușoare, producția medie la hectar a coacăzei este de 8 - 10 tone cu plantarea la hectar de 3300 - 4000 de tufe.

Pe piața din Odessa (Ucraina), coacăza neagră este comercializată la prețul de 55,00 UAH (35.00 MDL/kg).

 Sursa: AGROinform, Orhei

DINAMICA PREȚURI