Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PREȚURI EXAGERATE LA CĂPȘUNE

Acum suntem în sezonul căpșunilor dar oferta nu este chiar atât de mare și prețul pare cam exagerat la piața agricolă din Orhei. Producătorii dar şi intermediarii, motivează că această situație se datorează ninsorii din luna aprilie care a avut impact negativ asupra plantațiilor de căpșuni.  

Producția expusă spre vânzare este de origine autohtonă, comercializată numai de către intermediari care cumpără căpșunele direct de la producătorii regionali.

Astfel, pentru 1 kg de căpșuni la piață, cumpărătorii trebuie să scoată din buzunar 25,00 – 35,00 lei, pe când prețul de la producători este în jur de 20,00 lei/kg. Cumpărătorii susțin că prețurile sunt prea exagerate și nu se grăbesc să cumpere în cantități mari, cumpără doar să-şi potolească pofta. Ei spun că vor mai aștepta să scadă prețul pentru a cumpăra să facă dulceața din căpșuni pentru sezonul de iarnă.

Conform surselor www.piete-tgmures.ro şi www.freshmarket.ru, pe piețele din Tîrgu Mureş (România), căpșunele sunt comercializate la prețul de 5,00 – 6,00 RON, echivalent cu 22,34 - 26,81 MDL/kg, iar pe piața din Varșovia (Polonia), căpșunele sunt comercializate cu 1,00 - 1,60 €/kg, echivalent cu (20,40 MDL - 32,64 MDL/kg).

În timpul sezonului, de pe o plantație simplă de căpșuni cu suprafața de un hectar, fermierii strâng aproximativ 25,00 de tone de fructe. 

Căpșunele sau “reginele fructelor” cum sunt numite în țările asiatice, sunt bogate în substanțe nutritive și au o mulțime de proprietăți benefice organismului.

Sursa: AGROinform, Orhei

DINAMICA PREȚURI
SONDAJ
Care este piaţa de interes pentru comercializarea produselor / serviciilor?