Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PIAȚA RĂSADULUI DIN ACEASTĂ PRIMĂVARĂ

Odată cu stabilirea timpului, pe piață au apărut cantități mari de răsad de diferite culturi legumicole. Legumicultorii vând surplusul de răsad după plantarea în sere, dar sunt și fermieri care se ocupă cu creșterea răsadului pentru comercializare.

Prețul de comercializare a răsadului pe piața din Ungheni oscilează între 0,50 lei/fir și până la 3,00 - 7,00 lei/fir.

Răsadul de castraveți crescut în caserole se comercializează pe această piață la un preț de 5,00 - 10,00 lei/fir în dependență de soi, mărime și calitate. Cel de tomate la fel crescut în caserole, costă 5,00 - 7,00 lei/fir. Răsadul obișnuit de tomate se vinde cu 0,70 -1,00 lei/fir. Răsadul de vinete în caserole costă 10,00 lei firul. Prețul la răsadul de ardei și varză oscilează între 0,50 - 0,70 lei/fir.

Volumul de vânzări este însă mic, unde potențialii cumpărători deocamdată mai mult studiază piața. Producătorii de legume susțin, că dacă nu vor realiza răsadul  îl vor planta în câmp deschis.. Ei încearcă prin comercializarea răsadului să-și recupereze o parte din cheltuielile suportate pentru producerea lui. Anul 2017 s-a început cu surprize pentru agricultori, unii producători au semănat răsadul a doua oară și au suportat cheltuieli duble, situația economică fiind cam șubredă.

Conform datelor BNS, veniturile disponibile lunare ale populației în anul 2016 au constituit în mediu pe o persoană 2060,1 lei, fiind în creștere cu 5,3% față de anul precedent. În termeni reali (cu ajustarea la indicele prețului de consum), veniturile populației au înregistrat o descreștere de 1%. Cheltuielile medii lunare de consum ale populației în anul 2016 au constituit în medie pe o persoană 2116,8 lei, fiind în creștere cu 3,3%. În termeni reali (cu ajustarea la IPC) populația a cheltuit în medie cu 2,9% mai puțin comparativ cu anul 2015.

Sursa: AGROinform, Ungheni

DINAMICA PREȚURI