Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PIAȚA PRODUSELOR LACTATE

Din motivul lipsei unei fabrici de prelucrare a laptelui în raionul Cantemir, asigurarea cu produse lactate este efectuată de fabricile de prelucrare din Cahul și Comrat, rata constituie 85%, restul fiind asigurat din alte localități.

Realizarea este efectuată prin intermediul magazinelor specializate ale Cooperativelor de consum, magazine alimentare, magazinele agro, dar și cu amănuntul.

Produsele lactate expuse pe piață în această perioadă au devenit mai scumpe după sărbătorile de Paște și în preajma sărbătorilor din luna Mai, care aduc impuls la ridicarea prețurilor. Brânza de vacă se vinde acum cu 45,00 - 50,00 lei/kg, smântâna cu 35,00 - 40,00 lei/kg, laptele cu 10,00 - 15,00 lei/l. Majorarea de preț este cuprinsă între 25 și 30%, comparativ cu perioada data a anului precedent. Brânza de oi, proaspătă se vinde la preț de 60,00 - 65,00 lei/kg, iar cea de anul trecut la preț de 75,00 lei/kg.

Cumpărători prezenți pe piață sunt cam puțini, vânzările merg lent, dar cu toate acestea vânzătorii reușesc să-și vândă producția până la sfârșitul pieței.

În ceea ce privește volumul comercializat, vânzătorii spun că ele sunt cu ceva mai mici față de anii trecuți: “Vânzările sunt destul de bune, însă dacă facem o comparație cu anii precedenți, sunt totuși ceva mai slabe. Consumatorii vin, însă cumpără în cantități mai mici”.

Aceeași situație este întâlnită și pe alte piețe.

Sursa: AGROinform, Cantemir

DINAMICA PREȚURI