Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PRODUCŢIA GLOBALĂ AGRICOLĂ ÎN TRIMESTRUL I DIN 2017

Indicele volumului producției globale agricole în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile țărănești (de fermier) și gospodăriile populației) în ianuarie-martie 2017 faţă de ianuarie-martie 2016 a constituit 101,1%., informează BNS.

Majorarea producției agricole a fost determinată de creșterea producției în sectorul zootehnic cu 1,1%, căreia i-a revenit circa 99% din volumul total al producției agricole.

În ianuarie-martie 2017 față de aceeași perioadă a anului precedent în gospodăriile de toate categoriile a fost înregistrată majorarea producției (creșterii) vitelor și păsărilor cu 2,8%, care a fost influențată de sporirea producției în întreprinderile agricole cu 9,0%. În gospodăriile populației volumul creșterii vitelor și păsărilor s-a diminuat cu 3,2%, ca urmare a micșorării efectivului mediu de bovine – cu 4,3% și de porcine – cu 6,4%.

Producția de ouă în gospodăriile de toate categoriile a crescut cu 2,1%, în rezultatul majorării șeptelului de găini-ouătoare în întreprinderile agricole cu 10,0% și în gospodăriile populației - cu 2,9%.

Producția de lapte în gospodăriile de toate categoriile s-a diminuat cu 4,1%, drept urmare a micșorării volumului producției cu 4,9% în gospodăriile populației, unde a scăzut atât volumul de lapte de vacă (cu 5,0%), cât și de oaie (cu 2,5%).

Totodată, datorită creșterii productivității vacilor, producția de lapte în întreprinderile agricole s-a majorat cu 5,2%.

DINAMICA PREȚURI