Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

CEAPĂ MULTĂ, DAR CUMPĂRĂTORI PUŢINI

Producătorii agricoli care au cultivat ceapă anul trecut au rămas cam dezamăgiți. Producția dată expusă spre comercializare continuă să fie ieftină, astfel că nu poate să acopere cheltuielile efectuate.

Pe tot parcursul lunii curente, prețul mediu a cepei a oscilat de la 1,70 până la 2,00 lei/kg. Comparativ cu perioada similară a anului 2016, prețul de comercializare a producției a scăzut aproximativ de 3,5 ori.

De vină sunt și producătorii agricoli, fiindcă nu studiază piața agricolă. În anul 2016, în urma codiților climaterice favorabile pentru agricultori, producția globală de ceapă a fost mai mare față de anul 2015, iar prețurile pentru roada obținută în anul 2015 au fost favorabile pentru producătorii agricoli. Pe toată perioada lunii martie 2016, prețul mediu de comercializare a oscilat de la 6,50 până la 7,50 lei/kg. Astfel, în anul 2016, producătorii agricoli au mărit suprafețele de teren însămânțate cu ceapă, condițiile au fost favorabile, creându-se un surplus de producție și astfel contribuind la reducerea directă a prețului.

O situație similară  cu piața din Bălți, s-a creat și pe celelalte piețe agricole monitorizate din țară. Actualmente, comparativ cu perioada similară a anului precedent, la piața din Chișinău, ceapa este mai ieftină de 4,6 ori, la Edineţ de 3 ori, la Cahul de 2,3 ori, iar la Ungheni de 2 ori. 

Conform sursei www.agroserver.ru, pe piața din Moscova, ceapa se vinde angro la prețul de la 12,00 până la 17,50 RUB/kg. 

 Sursa: AGROinform, Fălești

DINAMICA PREȚURI