Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

STANDARDELE DE CALITATE PENTRU MAI MULTE FRUCTE ŞI LEGUME PROASPETE, AJUSTATE LA NORMELE EUROPENE

A fost aprobate o serie de modificări și completări la Cerințele de calitate şi comercializare a fructelor şi legumelor proaspete de către Cabinetul de miniștri. Documentul asigură ajustarea normelor naționale la standardele europene şi internaționale privind calitatea fructelor şi legumelor proaspete plasate pe piață pentru comercializare.

Proiectul stabilește lista fructelor şi legumelor proaspete, care trebuie să fie conforme standardelor aprobate, printre acestea: merele, perele, strugurii de masă, căpșunile, piersicii şi nectarinele, ardeii grași, tomatele, salata verde. Totodată, sunt definite cerințele specifice privind clasificarea, sortarea, ambalarea şi marcarea produselor, fapt ce va spori accesul agenților economici pe piața europeană. Conform proiectului, fructele şi legumele vor fi divizate pe categorii în funcție de calitatea, soiul, aspectul şi forma acestora.

Documentul nu se aplică pentru produsele fabricate în gospodăriile individuale pentru consum propriu, pentru cele care sunt în tranzit în Republica Moldova, precum şi pentru fructele şi legumele destinate prelucrării industriale sau procesării casnice.

Standardele specifice aprobate de Executiv prevăd stabilirea cerințelor minime de calitate pentru fructele şi legumele proaspete şi vor asigura sporirea calității produselor, protejând astfel drepturile şi interesele consumatorilor. Modificările au fost elaborate în conformitate cu angajamentele asumate prin semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Prin acest proiect se prevede ajustarea legislației naționale în concordanță cu cea europeană și internațională în ceea ce privește standardele de calitate a fructelor și legumelor proaspete.

DINAMICA PREȚURI