A fost aprobate o
serie de modificări și completări la Cerințele de calitate şi comercializare a
fructelor şi legumelor proaspete de către Cabinetul de miniștri. Documentul
asigură ajustarea normelor naționale la standardele europene şi internaționale
privind calitatea fructelor şi legumelor proaspete plasate pe piață pentru
comercializare.
Proiectul stabilește
lista fructelor şi legumelor proaspete, care trebuie să fie conforme
standardelor aprobate, printre acestea: merele, perele, strugurii de masă, căpșunile,
piersicii şi nectarinele, ardeii grași, tomatele, salata verde. Totodată, sunt
definite cerințele specifice privind clasificarea, sortarea, ambalarea şi
marcarea produselor, fapt ce va spori accesul agenților economici pe piața
europeană. Conform proiectului, fructele şi legumele vor fi divizate pe
categorii în funcție de calitatea, soiul, aspectul şi forma acestora.
Documentul nu se
aplică pentru produsele fabricate în gospodăriile individuale pentru consum
propriu, pentru cele care sunt în tranzit în Republica Moldova, precum şi
pentru fructele şi legumele destinate prelucrării industriale sau procesării
casnice.
Standardele
specifice aprobate de Executiv prevăd stabilirea cerințelor minime de calitate
pentru fructele şi legumele proaspete şi vor asigura sporirea calității
produselor, protejând astfel drepturile şi interesele consumatorilor.
Modificările au fost elaborate în conformitate cu angajamentele asumate prin
semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
Prin acest proiect se
prevede ajustarea legislației naționale în concordanță cu cea europeană și
internațională în ceea ce privește standardele de calitate a fructelor și
legumelor proaspete.