Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

OFERTA MARE DE PRUNE USCATE

Pe piața din s. Peresecina, r-l Orhei au apărut producători cât și intermediarii care vând prune uscate autohtone. Acestea sunt de calitate înaltă, ambalate în lădițe de lamele. Soiurile întîlnite pe piață sunt „Cabardinca”, „Chişinăul timpuriu”, „Stanley” și  „Anna Spath”.

Astfel, 1 kg de prune uscate cu sâmburi de soi Stanley costă între 30,00 – 35,00 lei, iar cel fără sâmburi costă în jur de 40,00 – 45,00 lei, înregistrând aproximativ aceleași prețuri și în perioada similară a anului trecut. Operatorii de piață susțin că devieri mari în oscilația prețurilor nu se prevăd.

În țară funcționează cir­ca 60 secții de usca­re a fruc­te­lor, majo­ri­ta­tea din­tre ele fiind pre­o­cu­pa­te de usca­rea pri­ma­ră a acestora. Cea mai răs­pân­di­tă meto­dă de usca­re în Republica Mol­do­va, este meto­da con­vec­ti­vă de usca­re în tune­lu­ri, pro­duc­ti­vi­ta­tea aces­to­ra vari­ind de la 2 la 15 tone de mate­rie pri­mă pe zi.

Cei mai mari pro­du­că­to­ri de pru­ne în lume sunt, potri­vit date­lor sta­tis­ti­ce ale FAO pen­tru anul 2014, Chi­na (6.1 mln. de tone), Ser­bia (pes­te 738.000 de tone), Româ­nia (pes­te 512.000 de tone), urma­te de Chi­le (306.000 de tone) și Tur­cia (305.000 de tone).

Prunele depășesc conținutul de antioxidanți al fructelor de pădure. Prunele uscate conțin fier, calciu, potasiu, seleniu, vitaminele A, B și C.

Două-trei prune uscate pe zi sunt suficiente pentru a menține la cote ridicate imunitatea organismului.

Sursa: AGROinform, Peresecina

DINAMICA PREȚURI