Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

RECOLTĂ COMPROMISĂ DE FLOAREA SOARELUI

Efectele secetei se vor resimți mai târziu, susțin agricultorii din Drochia, care au recoltat floarea-soarelui. Ei spun că producția este mai mică în comparație cu cea din anul trecut.

Deși compania de recoltare s-a sfârșit, agricultorii spun că nu prea au avut ce să strângă. Estimările arată că recolta de floarea-soarelui este cam în jumătate. În raionul Drochia a fost recoltată floarea-soarelui de pe circa 15 mii hectare.

În lipsa unor sisteme de irigații, seceta din vară a pârjolit practic toate culturile. Fermierii au strâns puțin peste o tonă de semințe de pe un hectar, în timp ce anul trecut producția depășea 2 tone la hectar.

Deocamdată, producătorii de ulei din floarea soarelui nu vorbesc despre o scumpire a acestuia. În această perioadă, prețul de achiziționare oferit fermierilor pentru un kilogram de semințe de floarea-soarelui este 6,50 lei, însă cei din urmă spun, ca să facă față cheltuielilor, ei speră că acesta va fi majorat până la 8,00 lei/kg.

Anul trecut, în țară a fost înregistrată o recoltă de floarea soarelui de circa 485 de mii tone, cu aproximativ 11,5 la sută mai puțin comparativ cu anul 2014.

Sursa: AGROinform, Drochia

DINAMICA PREȚURI