Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PREȚURI MICI LA COMERCIALIZAREA PORUMBULUI

În raionul Făleşti sunt încadrate pentru recoltarea porumbului peste 40 de combine de diferite mărci. Startul campaniei de recoltare în raion s-a dat cu 10 - 12 zile în urmă.

În anul curent, urmează să fie recoltate 10 274 de hectare. Roada de porumb nu este cea așteptată. O parte din semănături au fost afectate de grindină. Apoi, în multe gospodării agricole n-au căzut precipitații pe parcursul ultimilor 2 luni și din cauza temperaturilor ridicate, perioada de vegetație a semănăturilor s-a redus.   

Roada la hectar diferă, aceasta oscilând de la 3 000 până la 4 500 kg/ha. Mari intensificări în comercializarea producţiei nu persistă. Mai activi sunt intermediarii, care propun un preț de la 1,80 până la 2,00 lei/kg cu umiditatea nu mai mare de 14%. Pentru comercializarea în masă, producătorii agricoli sunt în așteptarea unui preț mai convenabil, fiindcă cel actual, nici pe departe nu acoperă cheltuielile efectuate.

Potrivit sursei www.agrobroker.ro, prețurile de comercializare diferă la bursele agricole din lume. La bursa CBOT din SUA, pentru luna decembrie, publicat în data de 20 septembrie 2016, prețul de comercializare la porumb este estimat cu 119,89 EURO pentru o tonă. La bursa agricolă FOB Bordeaux, pentru luna octombrie, publicat pe data de 20 septembrie 2016, prețul de comercializare la porumb este estimat cu 164,79 EURO pentru o tonă.

Sursa: AGROinform, Fălești

DINAMICA PREȚURI