Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PRIMII HARBUJI ȘI ZEMOȘI AUTOHTONI PE PIAȚA DIN UNGHENI

În a doua jumătate a săptămânii trecute, pe piața din Ungheni, au apărut primii harbuji și zemoși recoltați din raioanele Ungheni și Ialoveni. Comercializau producători mici și mijlocii și câțiva intermediari. Produsele se vindeau din camioane. O parte din zemoși au fost crescuți în sere, iar harbujii toți au fost crescuți în câmp deschis.

Pepenele galben (zemos) se comercializa cu 15,00 lei/kg, iar prețul la pepenii verzi (harbuz) oscila între 7,00 și 8,00 lei/kg.

Oferta acestor produse nu a fost mare, dar și cererea a fost foarte modestă. Producătorii susțin că aceste produse le cumpără așa, de o gustare. Cînd prețurile se vor micșora, atunci și cererea urmează să fie mai mare.

În raionul Ungheni, fermierii din satele Chirileni, Valea Mare, Morenii Noi, Buzdugani, Cornova s-au specializat în creșterea pepenilor galbeni și verzi. Ei primii apar pe piață cu aceste produse. Unii din ei duc producția la Chișinău și Bălți unde o vând angro.

Pe piața din Lvov (Ucraina), pepenele verde este comercializat la prețul mediu de 6,00 UAH (4,78 MDL/kg) și pepenele galben cu 12,00 UAH (9,57 MDL/kg), iar pe piața din Cluj (România) acestea sunt comercializate la prețul de 1,00 RON (4,92 MDL/kg) pentru pepenele verde și cu 1,80 RON (8,85 MDL/kg) pentru cel galben.  

Sursa: AGROinform, Ungheni

DINAMICA PREȚURI