Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Sortiment bogat de fructe și legume, volum mic de vânzări

A trecut euforia sărbătorilor și se pare că portmoneele s-au cam golit. Necătând la sortimentul bogat de produse agroalimentare expuse pe piață, volumul de vânzări este mic.

Pe piața din Ungheni găsești tot ce-ți dorește sufletul: legume de tot felul – varză de anul trecut și de anul acesta, conopidă, varză de pechin, ceapă de anul trecut și de anul acesta, ceapă verde, roșii, castraveți, bostănei, vinete, ridiche de lună, zarzavaturi, cartofi vechi și noi, usturoi de anul trecut și de anul acesta; fructe – mere (păstrate în frigider), cireșe, căpșune, fructe exotice, citrice. Legumicultorii au mizat mult pe prețuri înalte la legume, însă au rămas descurajați de situația de pe piață. Comparativ cu perioada corespunzătoare a anului 2015, prețurile la legume s-au micșorat începând de la 50% până la 2,5 - 3 ori mai mult.

Datorită umezelii și temperaturii bune din primăvara acestui an, pe piață au apărut mai devreme cu 12 - 14 zile și loturile mari de căpșune crescute în câmp deschis, dar și cireșele. De aceia anul acesta căpșune de import nu prea sunt, predomină cele autohtone la un preț mai accesibil.

Producătorii simt pe pielea lor diferența dintre oferta mare de produse agroalimentare și cererea mică la aceste produse. Cererea ar putea fi mai mare dacă și veniturile consumatorilor ar fi mai mari.

Conform datelor BNS, câștigul salarial mediu nominal brut în luna martie 2016 a fost de 4749,7 lei, înregistrând o creștere cu 8,0% față de luna martie 2015. Indicele câștigului salarial real pentru luna martie 2016 față de luna martie 2015 (calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum) a fost de 98,7%, sau în scădere cu 1,3% față de nivelul anului trecut.

Sursa: AGROinform, Ungheni 

DINAMICA PREȚURI