Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

În această perioadă, merele au devenit mai scumpe pe piața din Bălţi

Comparativ cu aceiași perioadă a anului 2015, valoarea prețului mediu a crescut de 2 - 2,5 ori. La creșterea prețului de comercializare a merelor a influențat mai mulți factori. Situația social-politică din ţară, deprecierea valutei naționale, seceta din vara anului 2015 în rezultatul căreia roada a scăzut aproximativ de 1,5 ori, creșterea prețurilor la carburanți, cât şi creșterea exportului de mere.

Pe tot parcursul lunii curente, ponderea cantităților de mere pe piața agricolă din Bălți a fost destul de mare. Cantitățile expuse spre comercializare satisfac pe deplin cerințele consumătorilor. Se vinde producție de origine autohtonă, crescută în diferite regiuni ale țării dar comercializată numai de către intermediari. Conform operatorilor prezenți pe piață, merele sunt achiziționate de la diferite depozite de păstrare din ţară.

Cele mai solicitate mere au fost soiurile Golden şi Richard. În perioada de referință, prețul de comercializare a soiului Golden a fost cel mai constant, 9,00 - 10,00 lei/kg. În dependență de calitate şi dimensiuni, soiul Richard a oscilat de la 8,00 până la 14,00 lei/kg. În rest, soiurile prezente pe piața locală cum ar fi Florina, Simirenco, Idared, Jonagold și Champion sau vândut la prețul de la 5,00 până la 9,00 lei/kg.

Din observațiile anilor precedenți, pe parcursul lunii februarie mari devieri în oscilația prețurilor de comercializare a producţiei respective nu se prevăd. Este posibil că odată cu apariția pe piața locală a merelor de import, prețurile vor începe să crească. 

Merele sunt bine cotate pe piața din Moscova. Conform sursei www.freshmarket.ru, prețurile de achiziție a merelelor din Moldova sunt mai mari față de cele din Polonia. Prețul din start a merelor moldovenești pornește de la 0,28 EURO/kg, față de cele Poloneze care pornesc de la 0,15 EURO/kg.

Sursa: AGROinform, Fălești

DINAMICA PREȚURI