Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Varză mai scumpă pe piața din Bălţi față de anul precedent

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, acum varza este de 3 ori mai scumpă. Majorarea prețurilor este influențat de seceta din vara anului curent, în rezultatul căreia productivitatea terenurilor a scăzut, dar și de creșterea prețurilor la carburanți, cât şi deprecierea valutei naționale.

În urma reducerii debitului de apă din bazinele acvatice, o mare parte din producători agricoli n-au avut posibilitate să folosească irigarea terenurilor agricole.

La piața din Bălți, timp de o săptămână prețul mediu de comercializare a verzei a scăzut cu 22%. Dacă săptămâna precedentă producția respectivă s-a vândut la prețul mediu de 7,00 lei/kg, acum este în jur de 5,50 lei/kg. Reducerea prețului de comercializare a verzei a fost influențat de creșterea ofertei cât şi de prezența numărului mare de producători pe piață. În multe gospodării agricole s-a început recoltarea în masă a verzei târzii și o parte din aceasta este vândută direct din câmp. Mulți din producătorii agricoli neavând depozite de păstrare a producției pentru sezonul de iarna, o vând cât de repede este posibil.

Conform monitorizării celor cinci piețe agricole din țară, varza a fost pusă în comercializare la toate din ele, fiind vândută cu prețul mediu în intervalul de la 6,00 până la 7,00 lei/kg.

E posibil că pe parcursul lunii curente, mari devieri în oscilația prețurilor de comercializare a verzei nu vor interveni.

Sursa: AGROinform, Fălești

DINAMICA PREȚURI