Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Volume mari de mere pe piața din Ungheni

În ultimul timp volumul de mere expus pe piață s-a majorat cu toate că producătorii de mere susțin că anul acesta recolta de mere este mai mică ca anul trecut. Acestea sunt vândute de producători din Călărași, Nisporeni și Ungheni. Producția este de calitate bună, ambalată în lădițe de lamele și carton. 

Conform informației Asociației Internaționale a Producătorilor de pere și mere, în sezonul acesta se așteaptă o diminuare considerabilă a acestor fructe în Moldova. După părerea specialiștilor organizației, volumul de mere anul acesta va atinge nivelul minimului pe 5 ani. Anul precedent recolta de mere în Moldova a atins un nivel record în ultimii 10 ani – 420 mii tone. Anul acesta se așteaptă numai 250 mii tone sau de 1,7 ori mai puțin. Și asta datorită secetei din toamna anului trecut și primăvara anului curent. Pe lângă aceasta în perioada înfloririi timpul a fost rece și a împiedicat polenizarea.

Conform aceleiași surse, volumul de mere în țările Uniunii Europene va fi mai mic ca anul trecut. Din livezile UE, în anul 2015 se vor recolta 11,9 mln. tone de mere ce va fi cu circa 6% mai puțin ca anul precedent. Cea mai mare diminuare a volumului de mere se așteaptă în Ungaria, Germania și Belgia. Tot odată, din cei trei producători mari de mere din UE, o diminuare a recoltei se așteaptă în Italia – circa 5%. În Polonia recolta de mere se prognozează a fi la nivelul anului precedent, iar în Franța volumul de mere va crește cu 10%.

Sursa: AGROinform, Ungheni

DINAMICA PREȚURI