Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

În anul curent cartofii sunt mai scumpi

Potrivit producătorilor agricoli din satele raionului Briceni prezenți pe piață, plantațiile de cartofi din zonă au fost afectate de secetă, iar prognoza arată că în acest an recolta va fi mai mică decât în anul 2014. ​

Pe tot parcursul lunii curente, la piața din Bălţi prețurile de comercializare la cartofi au fost stabile. În această perioadă  cartofii s-au vândut în intervalul de la 3,50 până la 6,50 lei/kg. Cele mai mari cantități de cartofi sunt de origine autohtonă. Se mai vând şi cartofi crescuți în Polonia. 

Comparativ cu aceiași perioadă a anului precedent, prețurile actuale sunt de 1,5 - 1,8 ori mai mari. Condițiile meteorologice din această vară au afectat şi calitatea cartofilor. Din cauza secetei şi lipsei umidității în sol, cartofii sunt mărunți. Luând în considerație că recolta de cartofi va fi mai mică, ar putea fi un deficit. E posibil că în toamnă, când se va începe pregătirea producției respective pentru sezonul de iarnă, prețurile să fie mai mari față de anul trecut de 2 - 3 ori.

O situație similară s-a creat pe toate piețele monitorizate din ţară. Comparativ cu perioada analogică a anului 2014, la piață din Chișinău prețurile au crescut cu 40%, la Edineţ cu 55%, la Cahul cu 25%, iar la Ungheni cu 75%.   

Sursa: AGROinform, Fălești

DINAMICA PREȚURI