Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Piața cartofilor la Ungheni

În prezent piața din Ungheni se caracterizează prin volume mari de cartofi produși de fermierii din regiune și din raioanele de nord ale republicii. Intermediarii comercializează cartofi din nordul republicii. Soiurile de cartofi des întâlnite pe piață sunt Irga, Condor, Bellarosa, Roco, Agata. Anul acesta sunt mai mulți fermieri mici și mijlocii din raionul Ungheni care comercializează cartofi crescuți de ei. Aproximativ 70% din volumul de cartofi expus spre comercializare este de origine autohtonă.

Prețul de comercializare a cartofilor oscilează între 3,00 și 7,00 lei/kg în dependență de calitate, soi, calibru. Prețul mediu este de 5,00 lei/kg și este la nivelul perioadei similare a anului precedent. Pe celelalte piețe monitorizate din republică nu au fost înregistrate mari devieri de prețuri: la Cahul și Edineț prețul mediu este de 5,00 lei/kg (la nivelul anului trecut), la Bălți cartofii se vând cu 4,50 lei/kg (+12,5%) și la Chișinău cu 3,00 lei/kg (- 25% față de anul trecut).

Pe piețele din Ucraina (Copani și Lvov), prețul de comercializare a cartofului este de 3,86 și respectiv 2,57 lei/kg și au înregistrat o reducere de 7 și respectiv 2% față de perioada similară a anului trecut. În Polonia (Bronishe) cartofii se vând cu 4,29 lei/kg, înregistrând o majorare de preț de 72%.

Producătorii de cartofi susțin, că anul acesta recolta este mai mică ca anul trecut. Odată cu creșterea volumului cartofilor de import, prețurile vor crește.

Sursa: AGROinform, Ungheni

DINAMICA PREȚURI