Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

La Bălţi cresc cantităţile de morcov de import, dar cresc şi preţurile de comercializare

La piața din Bălți, prețurile de comercializare la morcov sunt în creștere. E în creștere şi cantitățile de morcov de import. Se vinde morcov importat din Ucraina, Belarus. Pentru prima data în sezonul actual în comercializare a fost expus şi morcov importat din Israel. Acesta este prelucrat și ambalat în saci de polietilenă, cu greutatea de 10 kg. Producția de import constituie în jur de 70 - 75% din producția totală expusă. În rest morcovul este de origine autohtonă, vândut preponderent de către producători.

În săptămâna curentă, prețurile de comercializarea morcovului a oscilat de la 7,50 până la 15,00 lei/kg. Cu cel mai mare preț de 15,00 lei/kg, este vândut morcovul din Israel, dar cu 7,50 lei/kg de către producătorii autohtoni, cu dimensiuni mai mici. Intermediarii vând morcovul cu prețul de la 8,00 până 12,00 lei/kg.

Comparativ cu aceiași perioadă a lunii precedente, s-a înregistrat o majorare a prețului mediu de 2 ori, influențat de creșterea cantităților morcovului de import şi reducerea producției de origine autohtonă. Față de aceiași perioadă a anului 2014, prețul mediu a crescut cu 25%.

O situație analogică, ca şi la Bălţi, s-a creat la toate piețele monitorizate din ţară. În comparație cu aceiași perioadă a lunii precedente la piața din Ungheni prețul de vânzare la morcov a crescut cu 75%, la  Edineţ cu 71%, la Chişinău cu 60%, iar la Cahul cu 16%

Potrivit sursei de informație fresh-market, pe piața angro din Bronishe (Polonia) morcovul s-a comercializat la un preț mediu de 10,45 lei/kg, aproximativ identic cu prețul mediu din Bălți. Pe piața din Ucraina (Lvov) morcovul a fost vândut cu prețul mediu de 6,20 lei/kg.

Sursa: AGROinform, Fălești

DINAMICA PREȚURI