Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Ofertă mare de varză la prețuri tot mai înalte

Cantitățile de varză expuse spre comercializare sunt destul de mari. Circa 70% din tot volumul de varză este produs autohton. Producătorii de legume dispun de stocuri suficiente de varză pentru a îndestula piața.

Odată cu schimbarea timpului, cantitățile de varză expuse spre comercializare cresc, produsul fiind de calitate bună, calibrat. Varza este un produs întotdeauna solicitat pe piață. Cu toate că există o ofertă mare de varză, prețurile s-au majorat considerabil. Nivelul prețului mediu pe piața din Ungheni a atins cifra de 8,00 lei/kg comparativ cu 6,00 lei/kg la începutul anului 2015 (+33%) și 5,00 lei/kg în perioada similară a anului precedent (+60%). Pe piața din Bălți prețul mediu a atins cifra de 4,50 lei/kg și este în creștere cu 80% față de perioada similară a anului precedent și cu 12,5% mai mare față de nivelul din 1 ianuarie 2015. La Cahul prețul mediu al verzei este de 6,00 lei/kg și a înregistrat o creștere de 71% față de perioada similară a anului trecut și +50% față de 1 ianuarie 2015. Pe piața din Chișinău prețul este de 7,00 lei/kg cu o creștere de 2,3 ori față de anul precedent și cu 55% față de începutul anului 2015. Cea mai mare majorare de preț a fost înregistrată pe piața din Edineț - de 3,5 ori mai mare față de perioada similară a anului trecut și +50% față de 1 ianuarie 2015 (7,00 lei/kg).

Producătorii susțin, că majorarea prețului la produsele alimentare este dictată de majorarea prețurilor la inputuri: motorină, semințe, preparate chimice. Pentru a începe anul agricol ei au nevoie de resurse financiare.

Sursa: AGROinform, Ungheni

DINAMICA PREȚURI