Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Struguri de masă mai scumpi la piața din Bălţi

Comparativ cu aceiași perioadă a anului 2014, la piața din Bălţi, prețurile de comercializare la strugurii de masă au crescut cu 38 - 50%, fiind influențate de deprecierea valutei naţionale, dar şi reducerea stocurilor de producţie la depozitele de păstrare, frigorifere.

Conform monitorizării din 19 februarie 2015, strugurii de masă au fost expuşi în vânzare numai la  pieţele angro din Chişinău, Bălţi şi Ungheni, monitorizate de Federația Națională a Agricultorilor ’’AGROinform’’. Comparativ cu luna ianuarie, cantităţile de struguri, au înregistrat o descreştere lentă. În această perioadă, la piaţa din Bălţi, se comercializează numai struguri de origine autohtonă, soiurile Moldova şi Alb de Ialoveni, vândută numai de către intermediari. Producţia respectivă este procurată de la diferite depozite de păstrare din ţară. 

În comparaţie cu aceiaşi perioadă a anului 2014, la piaţa din Bălţi, s-a înregistrat o creştere a preţului mediu de comercializare a strugurilor albi de masă cu 38%, iar la strugurii de masă Moldova cu 50%. La majorarea preţurilor de comercializare a producţiei respective a influienţat nu numai deprecierea valutei naţionale, dar şi reducerea stocurilor la depozitele de păstrare, frigorifere. În această perioadă, la Bălţi, strugurii albi de masă s-au vândut la preţul în intervalul de la 22,00 – 23,00 lei/kg, iar strugurii de masă Moldova la preţul de 24,00 - 25,00 lei/kg.

Pe pieţele regionale situația pe piața strugurilor este una similară.  În Ucraina, orașul Lvov, prețul mediu de comercializare a strugurilor în luna februarie a înregistrat 36,5 lei/kg. În următoarea perioadă se prevede noi majorări a preţurilor de comercializare a strugurilor de masă și pe piaţă va creşte importul din țări precum Chile, Italia, Turcia.

Sursa: AGROinform, Fălești

DINAMICA PREȚURI