Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Cantitățile de mere expuse in vânzare pe piețele angro din țară sunt în creștere

În ultimul timp, crește numărul de producători care stau pe piețele angro in speranța de a comercializa cât mai mult din producția crescută. Vând producători din raionul Ungheni,  Călărași și din regiunea de nord a țării. Merele sunt calitative, de diferite soiuri: Simirenco, Idared, Florina, Golden, Richarder. Cererea la mere rămîne să fie joasă. Producătorii nu au alte canale de comercializare a merelor în afară de piața locală. Întrarea pe piața europeană este foarte dificilă. Producătorii de mere susțin ca  mulți ani au fost orientați spre piața Rusiei care avea anumite cerințe vis-a-vis de soiuri, calitate, calibru la mere. Piața europeană cere alte soiuri de mere, deaceea este necesară o reorientare care necesită timp. La moment,  fabricile de procesare achiziționează merele la suc pe un preț mic (0,30-0,50 lei/kg). Acești bănuți nu acoperă cheltuielile nici pentru recoltarea producției. 

Prețul de comercializare a merelor rămân a fi mici față de perioada similară a anului precedent: pe piețele din Bălți și Cahul prețul mediu este de 3,50 lei/kg (-22% și respectiv – 30%); pe piețele din Edineț - 4,00 lei/kg (la nivelul anului precedent) și Ungheni – 4,00 lei/kg ( – 20% față de anul trecut). Pe piața din Chișinău prețul mediu s-a menținut la nivelul anului precedent – 5,00 lei/kg.

După ultimul îngheț, cînd au avut de suferit merele rămase pe copac, pomicultorii speră că statul îi va susține  acordîndu-le compensații și pentru merele  tîrzii.

Sursa: AGROinform, Ungheni

DINAMICA PREȚURI